Подготовка на превозното средство за зимния сезон

Подготовка на превозното средство за зимния сезон. Първо - покупка на зимни гуми. На пазара има голямо разнообразие от марки и цените варират драстично. При покупката на зимни гуми на какво да обърнем внимание? Винаги избираме цена - качество, или ако нямаме пари за нови гуми, пазара за гуми втора ръка е препълнен с най-различни размери на достъпни цени. Въпреки това, те не са за препоръчване, малко или много са износени и каучукът не е така мек като на новата гума.

 Примерно, зимни гуми се обозначават М+S, другото, на което трябва да обърнем внимание е шарката на протектора – тя е на вълни. Годината на производство се състои от седмица и година, примерно DOT 2017. Първото е седмицата - двадесета седмица и седемнадесета година. Ако януари 2018 купувате гуми гледайте да не са произведени преди 2017 г. и по-надолу, защото ще платите за една година по-стара гума на същата цена.

 Гумите съдържат пластмаса и каучук. Е4 означава, че гумата е с по-малко пластмаса и съответно сцеплението е по-добро на лед ,сняг и дъжд. За зимата е добре да монтирате стандартни гуми, за да може да поставите вериги, но може и да сложите малко по- високи гуми. Вече на пазара има и текстилни вериги, които са доста ефективни.

 

Пример: 16 цола, стандартна гума, препоръчана от производител 205 55 16 (за зимата 205 60 16), за по-високия сняг, особенно в коловози - да сте малко над тях. Но това не е всичко - следва да си проверите антифриза поне на минус 30 градуса, и течността за миене на панорамното стъкло.

 Обслужете двигателя, маслата на минусовите температури губят свойствата си, по- точно течливостта. Може да сложите вместо 15w40, слагате 10w40. Така студеният старт ще бъде по-лесен, без да има опасност от повреждане на двигателя.

 Друго важно нещо е да регулирате фаровете.

 Спирачките на автомобила също не са за подценяване, защото АBS, ASC, DSC, TRАCTION CONTROL и други стабилизиращи програми и блокиращи спирачки работят с изправна спирачна система. Изправността на автомобила като цяло е от значение, защото автосервизите взимат скъпо, когато на вън е студено, и може неприятно да се отрази на портфейла Ви. Дори повечето автосервизи чакат да стане поледица и опитни и неопитни шофьори да си изкривят ламарините на колите си, за да могат да имат повече работа. Не ставайте жертва! Подгответе се и карайте разумно!

 

Автор:  Муталибов